Från skolbänken till snöglädje – Alla på snö utbildar över tusen ledare varje år
Varje år utbildas över tusen gymnasie- och högskoleelever till Alla på snö-ledare. Genom att integrera ledarskapsutbildningen i undervisningen skapas en ny generation av inspirerande och engagerade ungdomar som inte bara får uppleva snöglädje själva utan även kan sprida den vidare till andra.
För att Alla på snö ska kunna inspirera och aktivera cirka 25 000 barn varje år behövs många ledare. Därför utbildas över tusen gymnasieelever samt universitets- och högskolestudenter som under vintern med bravur axlar rollen som Alla på snö-ledare.
– Jag kommer nog för alltid bära med mig känslan av att kunna lära ett barn något som de varit så taggade och glada för att få testa. Att se barnen stolta över sig själv och se hur de utvecklas och se glädjen i dem. Att också få höra att detta är den bästa dagen i deras liv och att de tackar en så mycket, säger en gymnasieelev efter att ha varit ledare på Alla på snö.
Elever genomgår utbildning, praktisk genomförande och uppföljning i enlighet med gymnasieskolornas kursplaner. Det digitala utbildningsmaterialet och handledningen är avgörande verktyg som används vid utbildningen av lärare, studenter och gymnasieungdomar. Hur Alla på snö implementeras i kursplanen kan se olika ut på olika skolor. Maria Stigsvala är lärare på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs, som har haft Alla på snö på schemat i elva år, och berättar Alla på snö bidrar till att konkretisera kursmålen.
– Allt som är på riktigt är det som vi alltid eftersträvar och här är det ett klart koncept att följa och tydligt uttalade mål, säger Maria Stigsvala.
Alla på snö – ledarskap i ”skarpt läge”
Cristina Persson Golander, från Holavedsgymnasiet i Tranås, håller med och lyfter det positiva i att eleverna får träna sitt ledarskap i verkliga situationer. Att eleverna får möjligheten att använda sina nya kunskaper gör att de får öva på konflikthantering, empati och inte minst att våga ta ansvar och kliva in i ledarrollen.
– Tidsmässigt så avsätter vi vissa lektioner för planering, genomförande och utvärdering både några veckor innan Alla på snö-dagarna och någon vecka efter, säger Cristina Persson Golander, som har rutin efter tolv år med Alla på snö-verksamhet på gymnasieskolan.
Enligt Erik Staaf, som jobbar på Realgymnasiet i Sundsvall, bidrar Alla på snö inte bara till att eleverna uppfyller utbildningens kursmål utan även att de utvecklas som människor.
– Alla på snö blir till hjälp för mina elever och projektet blir viktigt då det är på riktigt. Det motiverar eleverna då allt det tar in i kursmålen blir skarpt läge i skidbacken, säger Erik Staaf och fortsätter:
– Framför allt ser jag som lärare hur de växer som människor i att kunna hjälpa andra.
För att vara en Alla på snö-ledare krävs inga förkunskaper i skid- eller snowboardåkning utan fokus ligger på ledarskapsutveckling hos individ och grupp. Tanken är att Alla på snö ska vara en betygsgrundande och kompletterande del i den pågående utbildningen. Michael Backendal, lärare på Realgymnasiet Göteborg, menar att eleverna får med sig viktig erfarenhet inom ledarskap i en miljö som i väldigt hög utsträckning kopplas till positiva tankar och känslor.
– Barnen känner nästan alltid att de lyckas med något och lär sig något nytt. Samma känsla blir det för mina elever som känner att de fått vara en del av- och påverkat denna känsloresa. Det blir också väldigt nyttiga samarbetsutmaningar som annars inte uppstår lika konkret. Väldigt många delar i kursmålen kan kopplas till detta, säger han.
Fakta om Alla på snö-utbildningarna
Utbildningen består bland annat av…
- Att skapa trygga grupper
- Trygga och säkra idrottsmiljöer
- FNs barnkonvention
- Barnens spelregler
Alla på snös ”utbildningspaket” består av...
- Teori 1 – Övergripande ledarskapsutbildning (2-3h)
- Teori 2 – Säkerhet. Verktyg för att planera, genomföra, utvärdera (1h)
- Praktisk utbildningsdag i backe eller spår – längdskidor eller alpint/snowboard (halv/heldag)
Allt utbildningsmaterial är framtaget utifrån Lgr 11, Lgy 11 och FNs Barnkonvention för att Alla på snö-dagen ska genomföras på bästa möjliga sätt för deltagande barn och ungdomar.
2024-03-17
2024-03-20
Clara Sjölund, SSF
Katarina Fahlén
katarina.fahlen@skidor.com