Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

Uttagningsinformation säsongen 2024/2025

Svenska Skidförbundets längdskidlandslag har mål om att prestera i absolut världstopp och att samla segrar, pallplatser och toppresultat i världscup, VM och internationella tävlingar på senior- och juniornivå.

Ansvarig för uttagning till världscup/mästerskap är ytterst landslagschef, i tätt samråd med landslagstränare. Sista ordet och beslutanderätt har alltid landslagschef. Kontakt angående uttagningar (eller de som INTE blir uttagna men är nära en plats) sker i första hand via telefon efter föregående tävlingshelg. Om du inte blir kontaktad men anser att du vill ha en motivering – kontakta landslagschef eller ansvarig tränare.

Grundprioriteringar för uttagningar

  • Det görs alltid en bedömning och värdering av landslagschef och landslagstränare över vilka aktiva som ska tas ut till den aktuella tävlingen.
  • Utifrån målsättningen att prestera i absoluta världstoppen värderas alltid vilka aktiva som vid tillfället för uttagning har bäst möjlighet att nå resultat på världsnivå.
  • Andra faktorer såsom bedömd utvecklingspotential, tidigare resultat, tidigare skador och sjukdomar eller liknande kan påverka uttagningen.

Krav på den aktive

Angående deltagande i internationella tävlingar krävs alltid att den aktive har en aktiv FIS-kod och att Skidförbundets representationsavtal (kontrakt) skrivs under (åkare i landslagsgrupperna har redan kontrakt). Den aktive ska också följa FIS regler och landslagets ledord och riktlinjer.

För att bli uttagen till internationellt tävlande ska den aktives hälsostatus bedömas.
Mycket bra material finns att läsa i ”Den hållbara skidåkaren” Länk till annan webbplats.

Världscuptävling

I prioritetsordning värderas resultat vid världscup, Skandinavisk cup, därefter nationella tävlingar (cuptävlingar och nationella mästerskap), övriga internationella tävlingar och till sist övriga FIS-tävlingar. Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle (t.ex. väderomslag, fall, startpositioner, etc). I vissa fall kan bedömning göras utifrån enskilda åkares utvecklingskurva, t.ex. yngre seniorer, juniorer och åkare som är på väg tillbaka från skada/sjukdom kan komma att prioriteras. Det tas alltid hänsyn till vilka resultat som bedöms vara mest relevanta för stundande uttagning. Exempelvis är prologresultat viktigt för uttagning till världscupen, då kvalifikation i sprint internationellt kräver hög kapacitet vid prolog.

I starten av världscupsäsongen kan a-landslagsaktiva prioriteras i uttagningen, men det görs alltid en värdering av åkares status i jämförelse med övriga aktuella åkare.

Till världscupen är ambitionen att ställa upp med fulla kvoter. Av hänsyn till ekonomi och hållbarhet eller andra faktorer kan det dock bli tillfällen då fulla kvoter inte uppnås. Det kan också innebära att det vid vissa helger inte blir möjligt att sända aktiva som enbart åker sprint eller aktiva som enbart åker distanslopp. Nationell kvot används vid världscuptävlingar i Sverige (grundkvoten är 10 per kön + 2 U23-åkare).

VM Trondheim, Norge

VM-uttagningen görs successivt under period 1, 2 och 3 i världscupen. Första möjliga uttagning presenteras efter världscupen i Davos. Sista uttagning presenteras under SM i Borås.

För uttagning till VM bedöms resultat vid i tur och ordning världscupen, Skandinavisk cup och därefter nationella tävlingar (cuptävlingar och nationella mästerskap) eller andra internationella tävlingar. Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle. Det tas alltid hänsyn till vilka resultat som bedöms vara mest relevanta för stundande uttagning. Bedömning av VM-truppen görs utifrån vilka som har störst chans att nå absoluta toppresultat, men också utifrån total trupp (kvot) Sida 3 (5)

och potentiella stafettlag och teamsprint-lag. Ansvarig för uttagning till VM är landslagschef, i tätt samråd med landslagstränare.

Världscup, period 1 (Ruka, Lillehammer, Davos)

Kvoten för Sverige är 6 damer och 6 herrar som grund.

  • Ruka (FIN). Till Ruka tas truppen ut baserat på grundkriterierna samt resultat i premiärtävlingarna i Bruksvallarna. Se också ovan angående att a-landslagsåkare kan komma att prioriteras.
  • Lillehammer (NOR). Till Lillehammer baseras uttagningen dels på grundkriterierna, dels på resultat i premiärtävlingarna i Bruksvallarna samt första världscuphelgen i Ruka, andra internationella tävlingar eller andra nationella tävlingar som bedöms relevanta.
  • Davos (SUI). Uttagningen baseras dels på grundkriterierna, dels på resultat i världscuphelgerna i Ruka och Lillehammer, dels på cuptävlingarna i Idre eller andra tävlingar som bedöms relevanta.

Världscup, period 2 (Tour de Ski)

Till Tour de Ski görs en värdering av vilka aktiva som har bäst chans att prestera toppresultat i både enskilda tävlingar samt det summerade resultatet i Tour de Ski. Uttagningar sker som tidigare baserat på en samlad bedömning av resultat under säsongen, samt utifrån ovan nämnda grundkriterier. Utgångspunkten för alla som startar Tour de Ski ska vara att fullfölja/genomföra hela touren.

Kvoten för Sverige är 6 damer och 6 herrar som grund. Dessutom har ledaren i Skandinaviska cupen en friplats (personlig plats). Det har också totala världscupledaren (personlig plats). Utöver detta kan kvoten ökas med aktiva som ligger topp 20 i sprintvärldscupen (personlig plats) efter tävlingarna i Davos. Kvoten kan maximalt vara 10 damer och 10 herrar i Tour de Ski.

Världscup, period 3 (Les Rousses, Engadin, Cogne, Falun)

Till uttagning i period 3 bedöms grundkriterierna kombinerat med resultat under säsongen fram till period 3.

Kvoten för Sverige är 6 damer och 6 herrar som grund. Vid hemmavärldscupen i Falun har Sverige en kvot på 10 + 10 aktiva plus 2 + 2 U23-aktiva.

Världscup, period 4 (Oslo, Tallinn, Lahti)

Till period 4 görs en samlad bedömning vilka som är aktuella för uttagning. Sida 4 (5)

Från och med period 4 kan aktiva som ligger topp 3 i totalcuperna (världscupen totalt, sprintcupen, distanscupen) få förtur i uttagningar till de specifika tävlingarna.

Skandinaviska cupen

Landslagschef tillsammans med landslagstränare tar ut 5+5 åkare till Skandinaviska cupens deltävlingshelger. Det kan bli aktuellt att addera extra platser vid tillfällen då det bedöms nödvändigt. Skandinaviska cupen är ett prioriterat mål för Svenska Skidförbundet och därför kan åkare som slåss om totalledningen uppmanas till att välja Skandinavisk cup före världscup, eftersom totalledning i Skandinavisk cup ger friplats i världscupen. Uttagning görs utifrån aktuella resultat på, i prioriteringsordning, världscup/mästerskap, Skandinavisk cup, därefter nationella tävlingar (cuptävlingar och nationella mästerskap), övriga internationella tävlingar och till sist övriga FIS-tävlingar. Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle. Det tas alltid hänsyn till vilka resultat som bedöms vara mest relevanta för stundande uttagning. Till den första tävlingshelgen i Skandinaviska cupen kan U23-åkare komma att prioriteras i uttagningarna för landslaget. Detta för att ge yngre åkare värdefull internationell erfarenhet.

Observera att anmälan till Skandinavisk cup måste gå via Svenska Skidförbundet. Reselogistik och vallning för aktiva utanför landslagstruppen måste koordineras via klubbar

U23-VM

Truppen till U23-VM kommer att bestå av 3–5 damer och 3–5 herrar och tas ut av landslagschefen i samråd med landslagstränare. Till grund för uttagningarna ligger de generella riktlinjer som gäller för internationellt tävlande, d.v.s. resultat i världscupen/mästerskap, Skandinaviska cupen, nationell cup, samt övriga FIS-tävlingar. Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle. För U23-åkare prioriteras U23-VM före världscup/VM. Undantag kan göras i specifika fall men ska då diskuteras med tränare och landslagschef.

U23-VM-truppen presenteras tisdag 21 januari 2025.

Juniorvärldsmästerskap (JVM)

JVM-lagen (5–8 damer och 5–8 herrar) tas ut av landslagschef i samråd med juniorlandslagstränare. Till grund för uttagningarna ligger de generella riktlinjer som gäller för internationellt tävlande, d.v.s. resultat från nationell juniorcup och Sida 5 (5)

JVM-tester, men andra FIS-tävlingar kan också vägas in. Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle. Det tas alltid hänsyn till vilka resultat som bedöms vara mest relevanta för stundande uttagning. Vid tillfällen där det står mellan en yngre och en äldre junior kan den äldre väljas före den yngre, då yngre juniorer också har möjlighet till tävlande i Nordisk juniorlandskamp och EYOF (Europeiska ungdoms-OS).

JVM-truppen presenteras torsdag 23 januari 2025.

Nordisk juniorlandskamp

Nordisk juniorlandskamp 2025 arrangeras i Gålå i Norge.

6 damer och 6 herrar i åldersklassen 17-18 år kommer att tas ut för att representera Sverige. Uttaget kommer göras likt övriga tävlingars kriterier. Nationella juniorcupen samt övriga FIS-tävlingar kan vägas in samt faktiska omständigheter. Uttaget görs av juniorlandslagstränare i samråd med de ledare som ska delta vid Nordisk juniorlandskamp.

EYOF (Europeiska ungdoms-OS) Georgien

Tävlingen avgörs 9-16 februari 2025 i Georgien. Sveriges kvot för längdskidor är max 8 (4+4) aktiva, vi kommer att sända en trupp på 3+3 aktiva. Uttagningskriterier är i grunden desamma som för junior-VM och baseras på nationella juniorcup-resultat samt övriga FIS-tävlingar.

Frågor besvaras av landslagstränare eller landslagschef Anders Byström, 070-372 01 26, anders.bystrom@skidor.com.

Ansvariga landslagstränare:

Damer: Stefan Thomson, 070-586 61 04

Herrar: Anders Högberg, +47 978 39 655

Skandinavisk cup och U23-VM: Ida Ingemarsdotter, 070-606 66 20, Johan Granath, 070-3011217.

Junior-VM och juniortävlingar: Linda Danvind Malm, 073-068 83 08

Senast uppdaterad
2024-11-08
Publicerad
2023-11-06
Skribent
Ulrika Sterner, SSF

Main partner

Premium partner