Västerås gör en trestegsraket för att prata om hållbart idrottande
Idag matas ungdomar med osunda ideal. För idrottande barn och ungdomar är det extra viktigt att framför allt inte gå vilse i budskapen som sprids på framför allt sociala medier. Västerås Skidklubb, som ville göra något åt detta, tog kontakt med RF/SISU och Svenska Skidförbundet för att få hjälp att skapa en tre-stegs-utbildning för barn, ungdomar och föräldrar.
- Vi har tidigare haft föreläsningar om pubertet och vad som händer i kroppen, vilket var väldigt uppskattat. Nu ville vi bredda deras kunskap och även stärka deras självkänsla och medvetenhet även inom det mentala och kost, säger Jessica Mogren, ledare och initiativtagare.
Vi tog kontakt med SISU samt Svenska Skidförbundet och presenterade vår idé för att se hur de skulle kunna stötta oss. Vi fick många bra tips och vi kom fram till att vi skulle dela in våra utbildningar i tre steg för att kunna gå in lite djupare i varje del. Samlingsordet blev Prestation:
- Stärka oss själva
- Den hållbara skidåkaren
- Om puberteten
Vi inledde arbetet på säsongens första träning. Där fick alla barn från 10 år och uppåt svara på två frågor, först vad är prestation för dig och även vad betyder prestation för dina föräldrar? Detta var viktigt för att vi skulle få en överblick om hur vi skulle lägga upp vår utbildningsplan.
- Resultaten gjorde oss väldigt glada och vi blev positivt överraskade av att ingen av dem kände press hemifrån, berättar Jessica.
Första delen som handlar om att stärka oss själva så samlade vi våra aktiva som var 13 år och äldre i klubbhuset efter träningen och lyssnade på Anneli Östbergs digitala föreläsning.
- Anneli satte ord på många av ungdomarnas känslor och de insåg att det är inte bara är jag som känner så här, de fick med sig många nyttiga nycklar att jobba med samt att vi som ledare nu får lite lättare att kunna påminna dem om ”den svarta och vita vargen” när det känns tungt och jobbigt. Jag fick med mig att vara mer snäll mot mig själv, säger Freja, utövare i föreningen.
Andra delen med fokus på den hållbara skidåkaren fick även föräldrarna vara med. Anki Danielsson från Svenska Skidförbundet kom och föreläste.
- Det blev en givande dag och ungdomarna blev lite chockade när de insåg hur mycket de faktiskt behöver äta för att orka och hålla sig hela och friska. Från den föreläsningen var det många som snappade upp ordet Energibrist, berättar Jessica.
- Jag uppskattade verkligen att både ungdomarna och vi vuxna fick samma information och kunskap inom området Den hållbara skidåkaren. Det gör att man lättare kan lyfta samtalet hemma, säger Johan, en av föräldrarna.
Tredje och sista delen som har puberteten i fokus riktar sig mot 14-15 åringarna i klubben och deras föräldrar. Målet är att inte ”tappa” dessa ungdomar och här kommer vi prata mycket om utveckling och hur det sker i olika steg.
Innan pandemin var Västerås Skidklubb en liten klubb med ca 30 barn/ungdomar på träningen. Idag kan de vara ca 120 aktiva barn/ungdomar från 5–21 år. Gemenskapen som finns mellan de olika grupperna gör att man väljer att stanna kvar även om man inte har tävlingsambitioner.
-Alla ska ha en naturlig plats i gruppen och genom att göra aktiviteter som spänner över flera träningsgrupper bygger vi broar och får fler att vilja fortsätta, avslutar Jessica.
Här hittar ni information om utbildningsmaterialet Den hållbara skidåkaren. Öppnas i nytt fönster.
Vill din förening genomföra liknande utbildningsinsatser eller dela med er av goda exempel? Kontakta din närmaste längdkonsulent eller RF SISU-distrikt! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2024-12-13
2024-12-13
Anders Strid, SSF