Riktlinje #4 - Allsidighet
Idrott för barn och unga ska vara rolig och skapa välmående både i stunden och i det långa loppet! I denna artikelserie kommer vi konkretisera och synliggöra Riksidrottsförbundets (RF´s) nyligen reviderade riktlinjer för barn- och ungdomsidrott. Dags för riktlinje #4 - Allsidighet!
Längdskidåkning kan liknas vid ett motoriskt eldorado. Med både klassiskt och skejt samt dess olika teknikväxlar blir längdskidåkning både allsidigt och utmanande. För att på sikt bli en bra skidåkare är det därför betydelsefullt att skapa ett stort rörelsebibliotek genom att träna på olika aktiviteter och inte bli för ensidig i sitt idrottsutövande. Forskningen visar tydligt att ett stort rörelsebibliotek kan öka såväl självförtroende som motivation till fysisk aktivitet hela livet. Med ett stort rörelsebibliotek har utövaren goda förutsättningar att röra sig på olika sätt beroende på situation och utmaning.
Se filmen om Physical literacy (rörelseförståelse) och dess betydelse ur ett helhetsperspektiv:
I takt med att barnen blir äldre kan de bli mer specifika i sitt idrottande om de känner att de vill satsa mer på någon idrott. Men träningen bör fortsatt innehålla lekfulla och allsidiga moment. En missuppfattning, som ibland förekommer, är att lekfull träning är motsatsen till hård och utvecklande träning. Men beroende på hur träningspasset planeras kan det snarare vara tvärtom, eftersom lekfull och allsidig träning kan utveckla flera förmågor samtidigt såsom kondition, motorik, skidteknik, snabbhet och styrka.
Hinderbana är ett bra exempel på allsidig träning som, oavsett ålder, kan genomföras på både barmark och snö. Se den inspirerande filmen om hinderbanor för att få tips och idéer på hur träningen kan läggas upp:
När äldre utövare vill öka sin träningsbelastning är allsidig och varierad träning fortsatt en viktig parameter för att utveckla flera förmågor och samtidigt minimera risken att drabbas av en överbelastningsskada.
I träningen för att utvecklas som längdskidåkare finns det stora möjligheter att variera träningen, till exempel:
Under barmarksperioden:
- Springa med/utan stavar i olika terräng och miljöer (t.ex. myr, fjäll, skog, elljusspår)
- Cykla i olika miljöer
- Åka rullskidor klassiskt och skejt med/utan stavar
- Paddla kajak
- Simma
- Funktionell träning (styrka, rörlighet, stabilitet)
Under vintern
- Skidåkning i olika terräng och miljöer (t.ex. elljusspår, skoterspår, fjäll)
- Skejt och klassiskt med/utan stavar
- Träna i skidaktivitetsområden
- Genomföra olika intervaller (t.ex. korta, långa, träningsrace)
- Skidlek
- Funktionell träning (styrka, rörlighet, stabilitet)
Vill du lära dig mer?
I Svenska Skidförbundets tränarutbildningar inom längdskidåkning kan du lära dig mer om allsidig längdskidträning samt hur du kan planera varierande och utvecklande träningspass på alltifrån barn- till seniornivå.
Här kan du läsa om våra utbildningar. Öppnas i nytt fönster.
Läs mer
Här kan du ta del av RF's riktlinjer för barn- och ungdomsidrott Pdf, 1.8 MB, öppnas i nytt fönster. (kortversion).
2024-03-14
2024-03-14
Anders Strid, SSF